WordPress

WordPress voor webdesign

WordPress is een open source (dus gratis) softwarepakket voor het maken van een site op internet.
Wil je een mooie persoonlijke website maken? Of een weblog?
Misschien een website voor je club of vereniging bouwen of up to date houden?
Wil je een commerciële website voor je eigen bedrijf?
Welnu, met WordPress is dit allemaal mogelijk!

Als je gratis software zoekt waarmee je geheel naar eigen ideeën / wensen een mooie weblog of website kunt bouwen, is WordPress de beste keuze.
Zoals gezegd: WordPress is open source software, hetgeen betekent dat:

 • iedereen het gratis kan downloaden en gebruiken
 • er inmiddels duizenden toevoegingen ( thema’s, plugins en widgets) zijn ontworpen, die (deels gratis) aan WordPress kunnen worden toegevoegd
 • WordPress in de loop der jaren de meest gebruikte CMS-software is geworden.
  CMS staat voor Content Management System. Andere bekende CMS zijn o.a. Drupal en Joomla! maar deze hebben de concurrentieslag van WordPress ruim verloren.

Gratis of betaald domein?

WordPress.com maakt het mogelijk om een gratis website maken, maar de gebruiker wordt qua mogelijkheden behoorlijk beperkt. :

 • Men heeft een betaald domein nodig als men een korte, logische domeinnaam wil i.p.v. de door wordpress.com beschikbaar gestelde (lange, omslachtige) domeinnaam
 • Alleen via een betaald hostingpakket kan men thema’s (= lay-out sjablonen), plugins en widgets installeren
 • Een betaald domein is ook nodig als men een webshop wil realiseren
 • Als men bevrijd wil zijn van reclame van WordPress is een betaald domein de enige optie

Voor een betaalde website is men echter niet afhankelijk van wordpress.org.
Er zijn tegenwoordig vele zgn. hostingproviders waar men voor enkele tientjes per jaar een geheel eigen domein inclusief webhosting kan regelen. Veelal is de kwaliteit van de helpdesk support (Nederlands i.p.v. Engels) ook handiger en beter!

Advies

Naar mijn mening wegen de zelfgekozen domeinnaam, de vele (extra) mogelijkheden die plugins bieden en de kwaliteit van de helpdesk ruimschoots op tegen de prijs die men voor een domeinnaam plus hosting moet betalen.
Zelf heb ik goede ervaringen met de hostingproviders Antagonist.nl en Vimexx.nl die beide een goede prijs/kwaliteit bieden.
Een gratis website bij bijvoorbeeld wordpress.com kan ik daarom niet aanbevelen.

elders op deze website

Vóórdat je een website gaat maken, doe je er goed aan om het een en ander goed voor te bereiden. Dat bespaart je tijdens het bouwen van de site de nodige tijd en frustraties . . .

WordPress kent instellingen in de rubrieken Algemeen, Schrijven, Lezen, Discussie, Media, Permalinks, Privacy plus nog eventuele rubrieken agv gebruikte plugins

Als Beheerder (Administrator) kun je toevoegen: Redacteur (Editor), Auteur (Author).
De rollen Schrijver (Contributor) en Abonnee (Subscriber) zijn rollen voor weblogs

Vaak gestelde vragen

Al sinds 1996 maakt SeniorWeb senioren wegwijs in de digitale wereld. We leggen u alles stap voor stap uit in begrijpelijke taal en houden u op de hoogte van nieuwe digitale ontwikkelingen. Bij computerproblemen kunt u een beroep doen op onze computerhulp, die zelfs bij u thuis komt. Bovendien kunt u voor een workshop of cursus over tablets, computer en internet terecht bij 410 leslocaties in het hele land. Inmiddels heeft SeniorWeb 150.000 leden. Zij waarderen het lidmaatschap al jaren met een 8!

 • Digitaal fit
  Wilt u WhatsAppen of Facetimen met uw kleinkind? Foto’s en video’s maken, Facebooken, muziek streamen of op vakantie met e-reader? Of wilt u gewoon uw computer veilig updaten? Het leven wordt een stuk leuker als u digitaal fit bent. Wat u ook met uw tablet, computer of smartphone wilt doen. SeniorWeb helpt u daarbij met praktische uitleg, online cursussen en persoonlijke hulp.
 • PCHulp
  Komt u er even niet uit met uw computer, tablet of smartphone? Ook dan kunt u bij SeniorWeb terecht. Als lid kunt u uw vraag voorleggen aan onze geduldige PCHulp-vrijwilligers. Zij staan voor u klaar om samen met u een oplossing te vinden. U kiest de vorm van PCHulp die bij u past: via internet, telefonisch of aan huis.
 • Online cursussen
  SeniorWeb-leden kunnen via onze website verschillende online cursussen volgen. Elke cursus bestaat uit een aantal lessen. U beslist zelf of u met de eerste les begint, of verderop in de cursus start. Het voordeel is dat u bepaalt wanneer u met een les begint en hoe lang u over elke les doet.
 • Computercursussen bij u in de buurt

  Volgt u liever klassikaal een cursus? Dan kunt u terecht bij een van de 410 SeniorWeb Leslocaties. U wordt begeleid door deskundige en geduldige vrijwilligers.

Word nu gratis lid tot eind 2019 en ontvang het computerboek Veilig en vertrouwd online t.w.v. € 10,75 cadeau. In 2020 betaalt u slechts € 33,- voor het lidmaatschap. Het lidmaatschap geldt tot wederopzegging.

Als SeniorWeb-lid profiteert u van de volgende ledenvoordelen:

 • Ongelimiteerde online helpdesk
 • Telefonische computerhulp én zelfs bij u thuis
 • 4 x per jaar computertijdschrift Enter
 • Wekelijks informatieve nieuwsbrieven
 • Online cursussen over populaire onderwerpen
 • Deskundige controle van verdachte mails
 • Voordelige computerboeken en accessoires

Wat is WordPress?

Je kunt WordPress in één zin uitleggen als volgt: WordPress is een systeem om een website, blog of een webshop mee te beheren zonder dat je hiervoor (veel) technische kennis nodig hebt. Hoewel WordPress draait op de programmeertaal PHP, hoef je zelf geen regel PHP te schrijven als je een website wilt bouwen met WordPress.
Doordat WordPress zo eenvoudig is in gebruik, wordt het tegenwoordig enorm veel gebruikt voor het maken van websites. Sterker nog: méér dan 30 procent van het hele internet gebruikt WordPress!WordPress is open source, wat inhoudt dat iedereen de code van WordPress kan inzien, aanpassen en verspreiden. Je kunt volledig gratis een kopie van WordPress downloaden en installeren in je domein. Hier mag je vervolgens mee doen wat je wilt.

Je moet hebben:

 • een computer
 • een internetverbinding
 • een domein/domeinnaam

Je moet kunnen:

 • omgaan met Windows / iOS
 • internetten
 • typen in een tekstverwerker

Bij sommige leercentra van SeniorWeb word een cursus WordPress aangeboden, zoals bij DOEN! Activiteitencentrum in Venray

De kosten kunnen per ledercentrum verschillen. Bij DOEN! in Venray betaal je € 37,50 voor een workshop/cursus van 8 bijeenkomsten van elk 2 uur.

Ik bouw op aanvraag en in overleg ook WordPress-websites voor derden.
Voor meer informatie in deze kun je contact opnemen via mijn contactformulier

Workflow Optimization is a cross platform message optimization app for all devices. Contact Us

Reacties

“. . . Leo geeft je tijdens de workshop/cursus praktische uitleg, zodat je er zelf snel mee aan de slag kunt . . .”

“. . . Leo heeft een digitale handleiding samengesteld, die hij voortdurend up-to-date houdt en aanpast aan de workshop/cursus; handig om thuis bij de hand te hebben als je aan je website werkt  . . .”

“. . . Mijn laptop was zó traag geworden, vreselijk. Leo heeft hem toen een grote beurt (APK 😉) gegeven en daarna liep-ie weer als een zonnetje  . . .”

“. . . We leverden de teksten voor de pagina’s aan evenals onze wensen t.a.v. de lay-out van de website en Leo zorgde dat het goed kwam: klasse! . . .”

“. . . Leo kan niet alleen een website voor je bouwen, maar hij kan je ook uitleggen hoe je (de inhoud van) de website vervolgens kunt bijhouden en je domein kunt beheren, da’s pas handig! . . .”

“. . .Ik ben niet zo goed met computers, maar als Leo iets heeft uitgelegd, dan snap ik het wél  . . .😃