Gebruikers-rollen

Gebruikersrollen
WordPress kent 5 gebruikersrollen, die de betreffende gebruiker bepaalde rechten toekennen. Hierdoor kan men bepaalde taken verdelen.
Bij het installeren ben jezelf ingesteld als gebruiker van WordPress met de rol Beheerder (administrator).
Als je daarnaast ook anderen toegang wilt geven, kun je dit bij Gebruikers – Nieuwe toevoegen aangeven.
Deze gebruikers kunnen zelfstandig inloggen met de hen toegekende gebruikersnaam en het daaraan gekoppelde wachtwoord en vervolgens werken aan de website. Jij als beheerder kunt hun rol (en dus hun rechten) bepalen resp. wijzigen. De beschikbare rollen zijn:
Beheerder (Administrator)
Als beheerder heb je alle rechten. Je kunt alle berichten, pagina’s en media bewerken en je kunt bovendien alle instellingen in het WordPress admin menu wijzigen. Zo kan de beheerder nieuwe gebruikers aanmaken en hun rol of wachtwoord wijzigen, plugins installeren of verwijderen, een ander thema installeren enzovoorts. Het spreekt voor zich dat de rol “beheerder” alleen gegeven moet worden aan degene die de website beheert: de webmaster
Redacteur (Editor)
Met de rol redacteur kun je alle berichten en pagina’s op de website plaatsen en aanpassen, ook berichten en pagina’s die door iemand anders geschreven zijn. Daarnaast kan de redacteur alle media en reacties beheren. De redacteur heeft geen toegang tot instellingen, plugins, widgets enzovoorts.
Auteur (Author)
Een auteur kan alleen berichten plaatsen (dus geen pagina’s). Hij kan ook alleen zijn eigen berichten aanpassen, dus niet de berichten van anderen.
Schrijver (Contributor)
Een schrijver kan wel berichten schrijven, maar ze niet online zetten. Een redacteur of beheerder moet ze eerst goedkeuren.
Abonnee (Subscriber)
Deze rol is bedoeld voor bezoekers van de site. In deze rol kan men geen berichten aanmaken, maar alleen het eigen profiel bewerken en reageren op berichten.
Reacties
“. . . Leo geeft je tijdens de workshop/cursus praktische uitleg, zodat je er zelf snel mee aan de slag kunt . . .”
“. . . Leo heeft een digitale handleiding samengesteld, die hij voortdurend up-to-date houdt en aanpast aan de workshop/cursus; handig om thuis bij de hand te hebben als je aan je website werkt . . .”
“. . . Mijn laptop was zó traag geworden, vreselijk. Leo heeft hem toen een grote beurt (APK 😉) gegeven en daarna liep-ie weer als een zonnetje . . .”
“. . . We leverden de teksten voor de pagina’s aan evenals onze wensen t.a.v. de lay-out van de website en Leo zorgde dat het goed kwam: klasse! . . .”
“. . . Leo kan niet alleen een website voor je bouwen, maar hij kan je ook uitleggen hoe je (de inhoud van) de website vervolgens kunt bijhouden en je domein kunt beheren, da’s pas handig! . . .”
“. . .Ik ben niet zo goed met computers, maar als Leo iets heeft uitgelegd, dan snap ik het wél . . .😃“